Klip ikke din Tibbe.


Dobbelt pelsede hunde er racer, der har to lag pels til beskyttelse mod arktisk vejr. De lange dækhår, udgør det yderste lag og beskytter mod sne eller is og endda vand. Den bløde underuld ligger tæt på huden og holder din hund varm og tør.

Om vinteren kan denne underuld være så tyk, at du måske har problemer med at finde din hunds hud.

Om sommeren, fælder din Tibbe det meste af sin bløde underuld og efterlader bare dækhårene. Dækhårets funktion i varmt vejr, er at beskytte din hund mod solskoldning og isolere den mod varmen. Uden den tykke underuld kan luft cirkulere gennem dækhårene og afkøle huden.


Klipning/barbering af en Tibbe, kan virkelig ødelægge pelsen.

Hvis du klipper/barberer din Tibbe, vil du sikkert bemærke nye hår begynder at vokse ud ret hurtigt. Det der sker er, at underulden vokser først, dækhårene vokser langsommere og du vil opleve de begynder at blande sig med den bløde underuld.

Denne kombination af blød underuld, der blander sig med dækhårene, gør også din hund varm om sommeren, fordi den nye blandede pels stopper luften fra, at komme til hundens hud og forhindrer den naturlige afkølingsproces. Den nye pelsstruktur absorberer også solens stråler og bidrager til overophedning.


Om vinteren betyder den nye pels tekstur på din Tibbe's nye pels, at underulden har tilbøjelighed til at filtre, hvilket i værste tilfælde kan forårsage hudirritationer og infektioner, som hotspot.

Det er meningen at din Tibbe fælder det meste af underulden om sommeren. Dækhårene forbliver og yder din Tibbe isolering og tillader kølig luft, at cirkulere i nærheden af ​​dens hud. Dækhårene yder desuden en vis beskyttelse for insektbid.

Dækhårene beskytter også din Tibbe for at blive solskoldet, da de reflekterer solens stråler.


Så hvis din hund har en tyk dobbeltpels og den stadig har sin underuld om sommeren tror du måske, at hvis du klipper/barberer det hele af, vil det hjælpe med at holde den afkølet.


Men det vil det ikke!

For det første:

Den uld der er tilbage efter klipning/barberingen vil forhindre kølig luft i at nå huden.

For det andet:

Tillader en barberet pels, solen stråler at nå din Tibbe's hud. Hvilket kan medføre fare for overophedning, solskoldning og i værste tilfælde hudkræft.

En vigtig ting at forstå er, at i modsætning til os mennesker, køler hunden sig IKKE gennem huden. De sveder gennem deres poter, men deres vigtigste afkølingsmåde er at halse/gispe.


En bedre måde vil være:

En måde, at hjælpe din dobbelt pelsede Tibbe til at forblive kølig om sommeren, er at tage den til en hundefrisør. Bed hende om at bade den og derefter blæse det løse underuld af, med en blower. De fleste vil også bruge børster og kamme for at fjerne underulden.

Selvfølgelig kan du også bruge dine egne børster eller kamme til din hund og fjerne det løse uld.

Blot vær forsigtig med dit valg afhundefrisør og sørg for, at hun ved, at dobbelt pelsede hunde IKKE skal hverken klippes eller barberes.


Konklusion:

  • Når du klipper/barberer en dobbelt pelset hund, kan du uopretteligt forringe deres evne til, at opvarme/afkøle sig selv og beskytte sin hud.
  • En dobbelt pelset hund fælder - også selvom den er klippet/barberet, hårene er bare kortere!


For en god ordens skyld skal nævnes, at ovenstående ikke tager hensyn til de særlige omstændigheder der kan være i forbindelse med løbetid/hvalpefødsel, hvor mange tæver fælder efterfølgende. Det kan jo være både sommer og vinter.

Kastratpels vil ofte også give problemer, for der sker sommetider det, at underulden vokser helt abnormt og at hunden IKKE fælder som den skal. Derfor anbefaler vi også kun i særlige tilfælde, at kastrerer eller steriliserer din Tibbe.


Ved operationer m.m. kan det desværre være nødvendigt at barberer.

                                                                                                                                                                                                                        Forfattet af: Lisbeth Buus