Hvad er navlebrok og er det farligt?

Navlebrok forekommer oftest hos hvalpe, ligeligt fordelt blandt han- og tævehunde.

Har dine hvalpe navlebrok, så tag det roligt, det er meget sjældent noget alvorligt.

Navlen opstår hvor de store blodkar som i fosterlivet forbinder fosteret med moderen og sørger for udvekslingen af nærings- og affaldsstoffer.

I forbindelse med fødslen vil disse blodkar tilbagedannes, og elastisk bindevæv på stedet vil sørge for at lukke hullet i bugvæggen.

Hos nogle dyr sker denne lukning imidlertid ikke, hvorved en navlebrok vil opstå, og fedtvæv fra bughulen eller organer som tarme kan trænge ud gennem hullet. Navlebrok findes i forskellige grader, men det er faktisk sjældent at der skal gøres noget ved det.

Ved de fleste tilfælde kan der mærkes en bule ved navlen. Det er en fedtbule, der ofte kan puttes ind igen og ikke giver problemer. Det er ved navlebrok vigtigt, at brokket observeres nøje idet en indeklemning af brokindholdet, hvor en afsnøring af blodtilførslen bevirker hævelse, farveændring og ømhed, kan finde sted.

I de fleste tilfælde vokser navlebrokken ikke i takt med hvalpen når den bliver større - det betyder at hullet efterhånden vil blive mindre og mindre.

Derfor skal der meget sjældent laves indgreb før en hvalp er 5 måneder eller mere. Både da der er større risiko ved bedøvelse på yngre hunde, samt at der ofte slet ikke er brug for en operation.

Desværre har nogle dyrlæger ikke helt forstået dette, og nogle er meget interesserede i at lave en operation, men det skyldes mere, at det er pengepungen, end det objektive der tager beslutningen.

Men igen, det er faktisk sjældent at en operation er nødvendig.

Vi anbefaler, at man tager hvalpen op og lægger den på ryggen og massér på og omkring stedet et par gange eller 3 om dagen, det løser oftest problemet - ingen operation.

Sådan ser en almindelig navlebrok ud

KONTAKT

Betina & Ejner Sørensen

Nyborg - Fyn

Danmark

 

Tlf: 22376337

 

vagthuset@gmail.com

 

Copyright & Design: Betina Sørensen